Izbornik
Blog : Pitanje bez odgovora
on 2014/1/22 16:33:38 (825 reads)

ZASJEDANJE 12. SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA,
ODRŽANE 22. SIJEČNJA 2014.
34. pitanje Dragutin Lesar.
DRAGUTIN LESAR:
Pitanje za ministra zdravlja.
Koliko odjela, službi, djelatnosti u postojećim bolnicama i u koliko bolnica u cjelini se planira zatvoriti nakon objavljivanja ili prihvaćanja masterplana? I je li točna informacija koja dolazi iz bankarskih krugova da se planira i privatizacija zdravstvenog osiguranja? Dakle, taj kolač od 19 milijardi koliko on obuhvaća u ovom trenutku špekulira se da bi se u zdravstvenom osiguranju mogao primijeniti onaj model kao što je mirovinski drugi stup, tako da bi doprinos od 13% bio prepolovljen pola javno, pola privatno osiguranje.


Javno zdravstvo jedno je od najvećih dostignuća modernih, socijalnih država i što zbog ekonomske krize ali i liberalne ideologije ona je pod stalnim napadom i u Hrvatskoj i u nekim drugim državama koje ga imaju ili koje se nisu mogle othrvati tom pritisku ideološke, marketinške kampanje koja je često prerušena u znanstvena istraživanja i dokazivanja. I ono uvijek završava s četiri pravila: što manja prava, što nedostupnije pravo, što dalje od bolesnika i što duže treba čekati, a cilj je da zdravlje postane roba, a bolest izvor profita.
Vi ste ministre upotrijebili novi marketinški trik s materplanom, na hrvatskim, glavnim planom koji daje velike najave, a zapravo u sebi krije ne racionalizaciju nego zatvaranje dijela bolničkog sustava.
I drugo, outsorcing na hrvatskom bi se to reklo izmještanje dijela poslova iz javnog u privatni, pa vraćanje iz privatnog u javni. Pokušaj spašavanja bolničkog sustava s tri milijarde nije vam uspio jer niste promijenili model financiranja bolnica nego ste pokušali samo sanirati postojeće stanje. Dakle, koja je budućnost javnog zdravlja kao najvećeg dostignuća u socijalnoj Hrvatskoj?
prof.dr.sc. RAJKO OSTOJIĆ:
Nema dvojbe, poštovani gospodine zastupniče Lesar, da je budućnost javnog zdravstva jako, jako dobra. Znate i sami da smo čim smo prije dvije godine i došli na Ksaver vrlo jasno izvršili obećanje, a to je da smo ukinuli privatni monopol.
Dakle, postoji jedna loša stvar, a zove se državni monopol. Jedina gora je privatni monopol. Naravno da nitko nije protiv privatnog i privatnika u zdravstvenom sustavu kao odličnoj sinergiji, kompeticiji i konkurenciji s podizanjem kvalitete javnog zdravstva, ali smo oštri protivnici privatnog monopola i to smo vrlo jasno pokazali.
Javno zdravstvo se očituje i u onome što nas je učio Andrija Štampar, a to je prevencija. Evo vidite i sami, bivši ministar zdravstva je po svojoj profesiji ginekolog. Dan mimoza je bio prije četiri dana. I danas će jedna žena u Hrvatskoj otkriti dijagnozu karcinoma grlića maternice, a svaki treći dan će jedna preminuti, ali nije uveo program prevencije, screeninga karcinoma grlića maternice. To smo napravili mi točno prije dvije godine.
Dakle, javno zdravstvo, prevencija i edukacija su potpuno jasna tri temeljna stuba. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, ono je temeljeno na solidarnosti, solidarnosti mladih prema starijima. Na žalost, solidarnost onih bogatijih prema onima siromašnijima još nismo napravili, a ono se možda očitovalo dijelom u inicijativi ministra financija i uvođenjem poreza na nekretnine. I, naravno, treći je solidarnost zdravih prema bolesnima.
Prema tome, javno zdravstvo ostaje definitivno u hrvatskim rukama. Masterplan, nitko ga nije imao hrabrosti, gospodine Lesar, napraviti u 20 godina. Dočekalo nas je to. Da li smo to mogli napraviti preko Agende 2010 ili 2015, mi smo otvoreni. Bit će javna rasprava. Primio sam već čelništvo Hrvatske liječničke komore i čelništvo Hrvatskog liječničkog zbora i upoznao ih sa naznakama glavnog plana ili masterplana.
Na žalost, Hrvatski liječnički sindikat se nikad nije pojavio ili ih očito interesira, interesira ih sve ono drugo što ide na uštrb na žalost zdravlja naših građana, a outsorcing ili hrvatski ne izmještanje nego izdvajanje nezdravstvenih usluga. Dakle, nezdravstvenih usluga u ovom slučaju. Dakle, izdvajanje ide na nivou cijele Vlade. Vidjet ćete i sami. Ja mislim da je već objavljena anketa na mrežnoj stranici Ministarstva uprave.
Dakle, ide se na izdvajanje planski, jasno i vrlo, vrlo sa jasnim ciljem.
Hvala vam lijepa, gospodine Lesar..
DRAGUTIN LESAR:
Poštovani gospodine ministre, što se glavnog plana tiče po meni nije pitanje hrabrosti nego političkog opredjeljenja i pameti i ničeg drugog. Jer ako prihvaćate još uvijek da je smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na 13 posto bio dobar, potez onda morate odgovoriti na pitanje zašto ste samo par mjeseci poslije toga morali iz drugih sredstava uzeti tri milijarde da sanirate ono što je znalo se tada bilo u problemima.
Ja vam sada kažem, a s obzirom da kad smo o tome razgovarali kad ste bili u Saboru a premijera nije bilo, dva konkretna prijedloga koje smo vam daval.i drugi najvažniji - hitno mijenjajte model izračuna bolničkih proračuna, mjesečnih i godišnjih jer on je uzrokovao ove gubitke i samo dio bolničkog sustava je generirao te velike gubitke.
Da nisu bile županije krive dokaz je da i vi ste vlasnici KBC-a gdje imate iste probleme. Dakle, nisu župani i županije i njihova upravna vijeća podbacili.
Ali, zanimljivo je sljedeće. Vi potiho provodite ono što Gabrićevi forumaši javno zagovaraju. To nisam očekivao od vas jer naprosto ste prihvatili činjenicu, dakle nitko nije protiv privatne inicijative u zdravstvu. Ja sam govorio o zdravstvenom javnom sustavu i osiguranju, a to ništa niste spomenuli u odgovoru, pa zato molim pisani odgovor oko namjere je li točna namjera vas i ove Vlade da privatizira i zdravstveno osiguranje?
I outsourcing, najprije da bi nešto mogli unajmiti, a imate u sustavu i morate ga izdvojiti pa onda unajmiti zato sam rekao izmještanje dijela poslova jer ćete ih najprije istjerati iz sustava i onda putem privatnih kanala vratiti u sustav. Izmještanje pa korištenje.